Over Mij

Begonnen in de Horeca later de overstap gemaakt naar de IT. Mijn eerste kennismaking met "IT" was een ZX81 met wel 1K geheugen. Via een ZX Spectrum 48 belandde ik bij mijn eerste PC: een Schneider met 512K geheugen en 2 maal een 5 1/2 inch flopy diskdrive.

In 1987 maakte ik de overstap naar de IT. Eerlijk gezegd stelde dat, terugkijkend, nog niet veel voor maar voor die tijd was het geweldig, het onderhouden van een huisgemaakt systeem gemaakt in Dbase III op een bedje van MSDOS 3.0. Al snel kwamen er binnen het bedrijf meer PC's dan die ene waar ik mee mocht werken en werd ik bevorderd tot PC beheerder.

In 1992 besloot men, na een aantal mislukte pakketselecties, een maatwerksysteem te gaan implementeren: Een systeem geschreven in Progress V6.1 Draaiend op HPUX 7. Toen is het eigenlijk pas echt begonnen. Ik werd systeembeheerder. Maar eigenlijk heette dat zo om het beestje een naam te geven want ik was tegelijkertijd werkplekbeheerder, applicatiebeheerder, databasebeheerder, netwerkbeheerder en helpdesk.   Ondertussen werd er ook een Windows NT 3.1 server aangeschaft en om daar zo goed mogelijk gebruik van te maken moesten alle 50 werkplekken worden voorzien van Windows for Workgroups(zonder TCP/IP implementatie, dat moest je apart installeren!)  Nu alle PC's in een netwerk waren opgenomen kwam er als vanzelf behoefte aan email. MSmail deed ook zijn intrede. In die tijd was Microsoft de overtuiging toegedaan dat dat internet maar iets tijdelijks was(.....) dus het vergde enig kunst- en vliegwerk om ook met de buitenwereld te kunnen communiceren want MSMail had die optie dus niet.

Omdat het maatwerksysteem alleen maar de adminstratieve functies van de business ondersteunde en maatwerk voor de productie te kostbaar werd, stapte men in 1996 over op MFG/Pro van QAD. In deze periode heb ik echt leren coderen in Progress. De behoefte aan informatie werd zo groot, zo divers en wisselde zo snel  dat ik er een behoorlijk deel van de werkweek aan spendeerde.


Het concern waar het bedrijf toe behoorde besloot dat de vestigingen in Belgie en Duitsland en Nederland moesten integreren en zo werd ik databasebeheerder van de West-Europese MFG/Pro Database. De eerste taak was het schrijven van allerlei queries t.b.v. Cognos Powerplay zodat we konden voldoen aan de veranderde informatie behoefte.
Voor het afdrukken van facturen, offertes, vrachtdocumenten en orderbevestingen werd Streamserve gebruikt. Ook deze projecten mocht ik onderhouden. Het coderen in Progress maakte nog steeds een redelijk deel uit van takenpakket. Via Streamserve werden ook de te faxen documenten gemaakt die via Zetafax naar de klant werden gestuurd, Ook deze koppeling heb ik mede op mogen zetten en onderhouden. 

Omdat de rittenplanning voor de drie vestingen centraal werd gepland en er veel verkeer van goederen  tussen de vestigingen onderling was werd er gebruik gemaakt van Manugistics, een logistiek planningspakket. Deze applicatie draaide op een server bij de Amerkaanse moeder. In samenwerking met de Amerikaanse collega's heb ik de Progress queries mogen maken. Later, toen we een eigen pakket kregen, TLN Routeplanner, heb ik deze queries aangepast.

De grootste uitdaging was het aanpakken van de interface van MFG/Pro naar het Planningspakket Ortems. Dit was gedaan via de SQL implementatie van Progress maar bleek veel te traag. In 4 maanden tijd heb ik alle SQL queries vertaald naar Progress en de scripts op HPUX geschreven om de data te uploaden naar  de Ortems server. In plaats dat het maken van de machineplanning  ruim een halve dag duurde was het nu in minder dan 15 minuten klaar en volledig geautomatiseerd. 



Helaas moest de vestiging waar ik werkzaam was recent geleden sluiten. Maar daar heb ik een kans van gemaakt door de  MCTS .NET Webdeveloper certificaten te halen.

Wordt vervolgd...........